Haulerwijk

Schippersechtpaar bij Vrouwen van Nu

Voor de laatste bijeenkomst van de Vrouwen van Nu afdeling Haulerwijk waren op 19 april Koos en Ankie Hoekstra uit Raerd uitgenodigd. Aan de hand van een mooie diaserie vertelden zij vol enthousiasme over hun werkzame leven als binnenvaartschipper.

Toen de ouders van Koos met pensioen gingen wilde hij graag in dit mooie vak verder. Al was er nog wel even wat strijd onderling want als jong stel, Ankie was toen 21 jaar, zag zij dit helemaal niet zitten, maar ging later toch overstag. Er werd getrouwd en als jong echtpaar gingen ze aan de slag. Ouders bezeilden zoals dat vroeger heette hun waar (turf), maar was het stil weer, dan moest er worden getrokken. Tijden veranderen, dus nu kwam er een schip met motor en gingen ze voor een rederij aan de slag. Ze verscheepten voornamelijk droge lading door Nederland, Duitsland, België; en Frankrijk. Met weinig water en stroom aan boord moesten ze door de tijd. Eerst met wat personeel en later zelfstandig. Drie kinderen kregen ze en dat hield in dat bij iedere bevalling Ankie zes week voor de geplande datum van boord ging om bij haar ouders de geboorte af te wachten en moest Koos een tijdje alleen varen. Na de bevalling moest Ankie dan ook snel weer aan boord, want het werk moest weer opgepakt worden. Zij stond voornamelijk aan het stuur en Koos deed zijn werk op het dek. Waren de kinderen leerplichtig dan gingen ze tot 16 jaar naar het internaat en kwamen eenmaal in de veertien dagen thuis. Schepen werden steeds groter en mooier en zo voeren ze de laatste periode op een tanker met gevaarlijke stof, zoals natriumchloride. Dit was wel even iets anders en er kwam weer personeel aan boord. Dit alles werd uitgebreid en met veel humor gebracht. Ook hun zoon trad in hun voetsporen, maar dan als kapitein op een passagiersschip.

NAAR BRUSSEL

Op 13 april zijn twee dames van afdeling Haulerwijk naar Brussel geweest. De Leden van Vrouwen van Nu Friesland waren uitgenodigd door Europarlementariër Jan Huitema uit Makkinga om daar eens een kijkje achter de schermen te nemen. Heel veel dames, twee bussen vol, hadden zich hiervoor opgegeven.

Terug naar overzicht

Deze website is van Ondernemersvereniging Haulerwijk.