Haulerwijk

Nieuw boek over Franse Para's

Nieuw boek over Franse Para's

Op vrijdagavond 19 mei om 20 uur organiseert de Historische vereniging Haulerwijk e.o. in samenwerking met BVK grafisch vormgever een boekpresentatie in De Enter in Haulerwijk. Op deze avond wordt het boek ‘Franse para’s bij Haulerwijk’ gepresenteerd, geschreven door Rinze Oenema.

Het boek gaat over een tiental Franse parachutisten, die in de nacht van zaterdag 7 op zondag 8 april 1945 ten zuidoosten van Haulerwijk in de buurt van de Slinke en Koumansburg neer kwamen, ver van hun beoogde doel. Ze hadden namelijk bij Appelscha gedropt moeten worden. De opdracht van de Fransen was om achter de frontlinie de bruggen, die op de opmarsroute van de Canadezen in de richting Leeuwarden en Groningen lagen, zo goed mogelijk te beschermen tegen verwoesting door de Duitsers.

Over dit stukje geschiedenis aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, dat zich in deze omgeving heeft afgespeeld, en uiteindelijk aan vier Duitsers en één Fransman het leven kostte, is maar weinig gepubliceerd en vaak ook nog in tegenspraak met elkaar. Om te zorgen dat deze gebeurtenis niet in de vergetelheid raakt heeft Rinze Oenema, met hulp van heel veel mensen uitgezocht wat zich destijds heeft voor gedaan. 'Het was niet eenvoudig dit na ruim 70 jaar alsnog te doen, daarvoor ligt het gebeuren te ver achter ons en wordt de groep mensen die er iets over kan vertellen steeds kleiner. Toch is er nog veel naar boven gekomen door gesprekken met mensen die het hebben mee gemaakt of er nog iets van weten door wat hun ouders er over verteld hebben. Verder is er in verschillende archieven het één en ander achterhaald, waaronder die van de Historische verenigingen van Haulerwijk, Haule, Appelscha en Oosterwolde.'

Bijzonder is ook de bijdrage van Cees en Truus Visser. Truus is een dochter van meester Roelof Voortman, die destijds hoofd van de CVO school was. Voortman zat in het verzet en raakte daardoor betrokken bij het gebeuren rond de Franse para's. Cees en Truus zijn naar Frankrijk geweest om de familie van de omgekomen para Henry Pintaud te bezoeken. De ervaringen van dat bezoek zijn ook in het boek opgenomen. Hoewel gericht op de lokale omgeving rond Haulerwijk en Haule is het voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog een interessant boek. Uitgever van het boek is Bauke Visser, hij is ook de grafisch vormgever en heeft gezorgd voor een prachtige opmaak met tientallen foto's en kaarten. Bij het boek is ook een dvd gevoegd met filmbeelden die met deze geschiedenis te maken hebben en met mensen die er nog iets over kunnen vertellen. Op de avond van de presentatie zal een klein stukje van deze dvd vertoond worden.

UITREIKING EERSTE EXEMPLAAR

Het eerste exemplaar van het boek zal worden uitgereikt aan iemand die speciaal uit Canada over komt om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen. Wie dit is blijft nog even geheim, maar deze persoon woonde destijds vlak bij het gebied waar zich deze geschiedenis af speelde en maakte als nieuwsgierige schooljongen het gebeuren van dichtbij mee. Naast alle genodigden is de avond vrij toegankelijk voor belangstellenden.

BOEK KOPEN

Het boek is op de avond na de uitreiking te koop voor € 20,- (incl. dvd) in het dorpshuis en daarna bij BVK grafisch vormgever in De Nije Rank, Meester Jongebloedstraat 1, 8433 NA Haulerwijk, e-mail info@bvkvormgever.nl

Terug naar overzicht

Deze website is van Ondernemersvereniging Haulerwijk.
Foto's Oud-Haulerwijksfeest