Haulerwijk

Excelsior staat er gekleurd op

Excelsior staat er gekleurd op

Zaterdagavond 8 april waande men zich in het Atrium in Waskemeer even 30 jaar terug in de tijd. De leden van KCMB Excelsior hadden zich voor de gelegenheid compleet uitgedost in ‘the 80’s style’. Gehuld in veelal fel gekleurde outfits en met getoupeerde kapsels gaven zij hun jaarlijkse uitvoering.

Na het openingswoord van voorzitter Albert Lammert Berends, werden er voor de pauze een aantal rustige stukken gespeeld. Het korps opende met het sfeervolle Shenandoah van Leonard Ballantine in een arrangement van Marten van der Wal. Dit stuk wordt in Amerika beschouwd als het - onofficiële - volkslied van de staat Virginia. Daarna brachten de muzikanten Broken Sword en de ouverture uit De Kalief van Baghdad ten gehore.

HULDIGING ERELID JOOP JONGSMA

Na het spelen van het laatste stuk werd bassist Joop Jongsma (80) naar voren geroepen. De Kalief is op speciaal verzoek van Jongsma aan het concertprogramma toegevoegd. In 2003 stond het stuk ook op het programma. Vlak daarvoor was echter de oorlog uit in Irak uitgebroken waardoor er binnen de vereniging de discussie ontstond of het stuk dan wel gespeeld kon worden. Tot grote tevredenheid van Joop werd uiteindelijk besloten om het stuk toch te spelen: 'It stik leit lekker yn it gehoor. It wie froeger al in topper en dat bliuwt it. Om sa'n oarloch kinne je sa'n stik net ôfskriuwe.' Het is duidelijk zijn lievelingsstuk en dat mocht natuurlijk niet ontbreken op zijn afscheidsconcert. Jongsma nam na 70 jaar lidmaatschap afscheid van de muziekvereniging. Jongsma werd ten overstaan van een volle zaal door Hennie Rodenboog, namens het bestuur, benoemd tot erelid van Excelsior vanwege zijn lange lidmaatschap van en zijn grote verdienste voor de vereniging. Zichtbaar ontroerd nam de scheidende bassist de bijbehorende oorkonde en bloemen in ontvangst. Als jongetje van 10 jaar was Joop bij het allereerste bevrijdingsfeest in Haulerwijk-Beneden (nu Waskemeer, red.) waar hij een optreden van Excelsior zag. Hij was hier dusdanig van onder de indruk dat hij later thuis meldde 'ik wol wol by de musyk'. De ouders van Joop vonden dit meteen een goed idee en zo kwam hij als leerling bij het korps. Jongsma is bij Excelsior begonnen op cornet/piston, maar speelde later ook bugel, bariton en euphonium en toen er op een gegeven moment geen basblazer meer was verruilde Joop zijn zo geliefde hoorn voor een grote bas. Daarnaast vervulde hij meerdere taken binnen het bestuur en was hij medeoprichter van de drumband, die helaas inmiddels niet meer bestaat. Hij was hiervan zelfs een poosje tamboer-maìtre.

JEUGDORKEST LAAT VAN ZICH HOREN

Na de huldiging was het de beurt aan het jeugdorkest. Zij speelden de stukjes Royal Fanfare en Holiday en het laatste optreden voor de pauze werd verzorgd door een van de jongste leden van Excelsior, Rosanne ten Hoor. Zij speelde, met de cd mee, haar lievelingsnummer 'Roling in the deep' van Adèle. Na de pauze barstte het 80's feest los met medleys van o.a. Toto, Eric Clapton en The Village People. Ook kon het publiek luisteren naar nummers van Clouseau (Daar gaat ze) en Survivor (Eye of the Tiger). Het klapstuk van de avond was het swingende nummer 'Everybody needs somebody' van The Blues Brothers.

Op de foto: Tijdens de jaarlijkse uitvoering van Excelsior werd Joop Jongsma gehuldigd tot erelid van de vereniging. (Foto: Jan Bies)

Terug naar overzicht

Deze website is van Ondernemersvereniging Haulerwijk.