Haulerwijk

Ooggetuige ontvangt eerste exemplaar van boek over Franse para's

In een bomvolle zaal van dorpshuis De Enter in Haulerwijk presenteerde filmmaker Rinze Oenema, in samenwerking met de Historische Vereniging Haulerwijk en BVK grafisch vormgever, vrijdagavond 19 mei zijn eerste boek. Het eerste exemplaar werd aangeboden aan Anne Bies die overgekomen was uit Canada.

Dit boek beschrijft onder meer de dropping van Franse parachutisten die per ongeluk in de landerijen in de hoek Slinke/Koumansburg in Haulerwijk terecht zijn gekomen, terwijl ze in Appelscha gedropt hadden moeten worden.

OPERATIE NIET VOLGENS PLAN

Deze dropping vond plaats in het kader van Opratie Amherst. Dit was de codenaam van de geallieerden voor een speciale commando-actie op 7 en 8 april 1945 ter bevrijding van Noordoost Nederland, als voorbereiding van de aanval van de Canadezen op Groningen en Leeuwarden. Franse parachutisten vormden een onderdeel van de SAS, de Britse, militaire Special Air Service. De Fransen moesten in Operation Amherst verkeersknooppunten en bruggen in Drenthe en Groningen veilig stellen. Op die manier konden Canadese troepen snel naar de stad Groningen en richting Leeuwarden trekken. De operatie was redelijk succesvol, al liep zij niet geheel volgens plan en sneuvelden er in Drenthe 32 en in Friesland (Haulerwijk) 1 Franse parachutist. Er werden 700 man gedropt, onder wie vier Nederlanders en één Syriër. Ongeveer de helft van hen kwam door slecht weer één tot enkele kilometers van het doel terecht. In totaal werden er 47 groepen gedropt. Zij moesten het opnemen tegen naar schatting 12.000 verspreid gelegerde Duitse militairen onder wie Nederlandse SS'ers.

ZOEKTOCHT NAAR HENRY PINTAUD

Anne Bies was destijds een kwajongen van een jaar of 14 toen er in de nacht van 7 op 8 april 1945 een gevecht uitbrak achter de boerderij van zijn ouders aan de Slinke. Hier zijn uiteindelijk vier Duitsers en de Franse parachutist Henry Pintaud bij omgekomen. Zijn naam is terug te vinden op het oorlogsmonument op begraafplaats Eikenhof in Haulerwijk. Gemeente Ooststellingwerf werd op 13 april bevrijd. Enige tijd daarna kwamen Canadese soldaten in Haulerwijk om o.a. de afvoer van de Duitse troepen naar de Heimat te begeleiden. Zij waren in die tijd gestationeerd in het CVO-schoolgebouw aan de Leeksterweg, waar tegenwoordig dorpshuis De Enter is gehuisvest.  Hoofd van de school was toen meester Roelof Voortman. Daarnaast was hij commandant bij de Binnenlandse strijdkrachten.

MEER RESEARCH

In 2012 werd Oenema benaderd door Truus Visser-Voortman, een dochter van het voormalig schoolhoofd. Na het overlijden van haar broer in 2007 kreeg zij spullen uit de nalatenschap van haar vader, waaronder krantenknipsels over WOII en foto's van o.a. Henry Pintaud, de omgekomen parachutist. Geïntrigeerd door de verhalen en foto's, heeft zij samen met haar man Cees de nabestaanden van Pintaud opgezocht in Frankrijk om uit te vinden wie deze man was en hoe het zijn familie vergaan is. Cees Visser heeft uiteindelijk samen met Rinze Oenema en Jaap de Boer meer research gedaan naar wat er zich in die bewuste nacht heeft afgespeeld en hoe het de betrokkenen daarna is vergaan. Hier hebben zij een rapport van geschreven en op de site www.haulerwijk.com geplaatst.

GESCHIEDENIS LEVEND HOUDEN

Bauke Visser uit Haulerwijk las dit rapport bij toeval en hij vond het verhaal zo de moeite waard, dat hij Oenema heeft gevraagd of hij het niet in boekvorm wilde uitgeven. 'Daar moest ik eerst wel even over nadenken, want ik ben geen schrijver, ik ben filmmaker', zegt Oenema. De serie films 'Haulerwijk in Oude Beelden' zijn van zijn hand. Maar Visser vond het belangrijk dat er een boek zou komen. 'Iedereen leert de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, maar leer je ook de geschiedenis van je eigen dorp?' vraagt hij zich af. 'En ik vond het belangrijk om het verhaal van toen levend te houden, dus stemde ik uiteindelijk toe, aldus Oenema. S

PECIALE GAST UIT CANADA

Inmiddels is het boek 'Franse para's in Haulerwijk' een feit en werd vrijdagavond 19 mei het eerste exemplaar overhandigd aan Anne Bies, die speciaal voor deze gelegenheid vanuit Canada naar Friesland was afgereisd. Hij is een van de weinige ooggetuigen die destijds hebben gezien wat er in de nacht van 7 op 8 juni is gebeurd. Ook Truus en Cees Visser en Jaap de Boer kregen een exemplaar uitgereikt, als dank voor hun medewerking aan de totstandkoming van het boek.

UNIEKE BEELDEN

Omdat Oenema toch de man van de bewegende beelden blijft, zit er bij het boek ook een dvd met unieke beelden van het einde van de oorlog in Haulerwijk en omgeving. Op deze beelden is onder meer te zien hoe meer dan 60.000 Duitse soldaten vanuit Noord-Holland o.a. door Drachten trekken op hun reis naar de Duitse grens. Hierbij trokken ook een week lang 10.000 soldaten per dag door Beneden-Haulerwijk (nu Waskemeer) via de Hoofdweg Boven en de Norgerweg naar de Elleboog, waar een overnachtingskamp was. Van daar uit gingen de militairen, onder begeleiding van de Canadezen, via Norg en Zuidlaren richting Scheemda, waar ze de grens over werden gezet.

TWEEDE DRUK

De eerste oplage van 125 stuks is inmiddels uitverkocht. 'De belangstelling voor dit boek is groter dan we hadden gedacht en daarom zijn we nu bezig met de voorbereidingen van de tweede druk', aldus Bauke Visser. 'Bij voldoende inschrijvingen gaan we over tot het drukken van een nieuwe serie.' Via info@bvkvormgever.nl kunt u met uw naam en adresgegevens het boek alvast bestellen.

Foto's: Jan Bies

Terug naar overzicht

Deze website is van Ondernemersvereniging Haulerwijk.