Haulerwijk

Derde druk van 'Franse Para's in Haulerwijk'

Derde druk van 'Franse Para's in Haulerwijk'

DE LAATSTE BOEKEN !!! In mei van 2017 presenteerden Rinze Oenema en Bauke Visser het boek 'Franse Para's in Haulerwijk'. Het boek werd met zo'n groot enthousiasme ontvangen dat de eerste druk in twee weken tijd was uitverkocht. In de maanden daarna is hard gewerkt aan de tweede en herziene druk van het boek. Enkele maanden later kwam ook al de derde druk uit. Deze is nu bijna uitverkocht!

Foto: De manufacturenwinkel van Jan Fokke (ca. 1935) aan de tegenwoordige Hoofdweg Boven werd op 20 oktober 1944 door de Duitsers overvallen. (Foto: Historische Vereniging Haulerwijk)

Na de boekpresentatie op vrijdagavond 19 mei werd schrijver Rinze Oenema overspoeld met complimenten over het boek en met herinneringen van mensen die nog het nodige wisten over de Franse Para's. Ook de weken hierna werd Oenema nog geregeld aangesproken door mensen die graag hun verhaal kwijt wilden en vertelden over gebeurtenissen die niet of nauwelijks bekend waren.

Daarom is besloten bij de tweede druk, naast de gebeurtenissen rond de Franse para's, uitgebreider in te gaan op een aantal andere zaken die zich in de omgeving van Haulerwijk, Waskemeer, Een-West en de Weperpolder hebben afgespeeld. Hierbij wordt vooral ingegaan op het laatste jaar van de oorlog, de meest grimmige periode, en op de eerste maanden na de bevrijding. 'Het kan nu nog', zegt Rinze 'want er zijn nu nog mensen die de oorlog mee hebben gemaakt en er over kunnen vertellen.' Daarom is besloten hun verhalen alsnog op te nemen in deze herziene tweede druk.

Zo wordt beschreven dat er jacht gemaakt werd op mensen die betrokken waren bij wapendroppings in de omgeving. Er werden ook regelmatig razzia's gehouden om mensen op te pakken en te werk te stellen om in de omgeving van Smilde, waar ze verdedigingswerken voor de Duitsers aan moesten leggen. Deze razzia's zorgden voor veel onrust in het dorp en veel mannen voelden zich nergens meer veilig en probeerden onder te duiken. Dit heeft een aantal mensen het leven gekost.

In het boek wordt niet alleen ingegaan op de rol die de Duitsers daarbij speelden, maar ook op de rol die de Landwachters speelden. Ook de verschillende vormen van verzet komen in het boek aan de orde. Verder kan men lezen over het gevecht aan het eind van de oorlog bij de bruggen van Haulerwijk en Waskemeer, het aanhouden van N.S.B.'ers, en hoe de bevrijding gevierd werd. Ook het wel en wee van de Limburgse evacués, die als vluchteling onderdak kregen in deze omgeving, wordt beschreven. Daarnaast wordt geschreven over het verblijf van de Canadezen in Haulerwijk en de afvoer van Duitse troepen aan het eind van de oorlog via Haulerwijk en hun verblijf in het overnachtingskamp bij de Elleboog. Het resultaat is een boek met veel onbekende verhalen en bijzondere foto's over gebeurtenissen die zich in deze omgeving hebben afgespeeld.

Door de uitbreiding met maar liefst 52 pagina's is het boek iets duurder geworden dan de eerste druk. Maar voor de prijs van 22 euro heeft u een prachtig geïllustreerd boek, inclusief dvd met bijzondere filmopnames en interviews. Het boek is te verkrijgen bij BVK grafisch vormgever aan de Meester Jongebloedstraat 1 in Haulerwijk. Diegene die een boek hebben gereserveerd kunnen dat daar afhalen. Graag wel contant betalen.

Terug naar overzicht

Deze website is van Ondernemersvereniging Haulerwijk.
Foto's Snikkeweek 2018
Foto's Snikkerun 2018