Haulerwijk

Passage Haulerwijk stopt er mee

Passage werd op woensdag 15 november geleid door Wiepie Boonstra-Hut. Na het huishoudelijke gedeelte kreeg Paulien Medema-de Vlieger het woord. Zij is lid van het Mobiel Medisch Team (MMT) van het UMCG te Groningen.

Na vele jaren als verpleegkundige te hebben gewerkt, is Paulien vanaf 2014 werkzaam bij het mobiele team. Hoe is dit team ontstaan? Denk aan de treinramp in Harmelen 1962, de Bijlmerramp in 1992 en de vuurwerkramp in Enschede. Er kwam een roep om meer snelle professionele hulp op de rampplek. Het team bestaat uit een arts, verpleegkundige, een piloot en een chauffeur. Bij een melding is het team in no-time in de lucht. Paulien heeft een dubbele functie: als verpleegkundige en als co-piloot. Er wordt vanaf Eelde gevlogen. In twee minuten 'airborn'. Bij slecht weer duurt het iets langer. Er is altijd politiebegeleiding. Bij slecht weer is er een speciaal uitgeruste MMT auto. Voordeel van deze werkwijze? Het 'eerste uur' is het gouden uur. De arts kan direct met medische hulp starten, bijvoorbeeld een echo of een operatie op straat, folie tegen onderkoeling. De arts kan inschatten naar welk ziekenhuis iemand moet voor verdere zorg. Wel moet de situatie altijd veilig zijn voor het team. Er zijn gemiddeld vier à vijf inzetten per dienst. Strenge bijscholing en keuringen zijn vereist voor dit werk. Uiteraard zijn de leden van het team geen robots. Ze proberen elkaar ook zo goed mogelijk op te vangen na een heftige inzet.

LAATSTE PASSAGE BIJEENKOMST

Dit is het laatste verslag van Passage. Op woensdag 20 december volgt er een Kerstavond met andere vrouwenverenigingen, daarna is het afgelopen. Door gebrek aan voorzitsters hebben de Passageleden, met spijt in hun hart, besloten de vereniging op te heffen. De fietsclub en leesclub gaan waarschijnlijk gewoon door. Gelukkig kunnen zij met plezier terugkijken op vele mooi avonden.

Terug naar overzicht

Deze website is van Ondernemersvereniging Haulerwijk.