Haulerwijk

Ontvoering nodig om Haulewelle te realiseren

Ontvoering nodig om Haulewelle te realiseren

‘Er was een heuse “ontvoering” van de burgemeester voor nodig om 50 jaar geleden een zwembad in Haulerwijk gedaan te krijgen.’ Dat vertelt Jacob van Burgsteden, één van de initiatiefnemers en de eerste voorzitter van het bestuur van de Stichting Haulewelle.

Zwembad Haulewelle werd officieel op 2 september 1972 geopend. Maar een aantal inwoners was al vanaf 1968 bezig een zwembad te realiseren. Dat blijkt uit de documentatie die Jacob van Burgsteden, inclusief diverse krantenknipsels al die tijd bewaard heeft.

CAMPING EN ZWEMBAD

'Via dorpsbelang kwam er een verzoek binnen om in Haulerwijk wat meer aan recreatie te doen', zo vertelt hij. 'Max Oenema, de heer Deddens van de boekwinkel en drukkerij en ik pakten dit op. Op zoek naar een mooie plek, kwamen we uit aan de rand van het Blauwe Bos, op het land van de heer Bruinsma, waar we een camping en een zwembad in gedachten hadden. Met dit plan gingen we naar de gemeente, maar die reageerden ronduit negatief op het plan voor een camping. Maar daaruit concludeerden wij dat de gemeente niet onwelwillend stond tegenover het idee van een zwembad. En daar zijn we mee verder gegaan.'

IDEE

'In februari 1971 zou burgemeester Oosterwijk in een klein zaaltje in Pro Rege een lezing houden voor de buurtvereniging van de Middenbuurt. Omdat ik ook in die buurt woonde, was ik daarvan op de hoogte en ontstond het idee om hem nog een keer te wijzen op de grote behoefte die de inwoners hadden aan een zwembad. Ik huurde een geluidswagen en reed daarmee door Haulerwijk, Waskemeer en Haule om alle inwoners op te roepen om die avond naar Pro Rege te komen. Dat hebben we geweten!'

ONTVOERING

De burgemeester kwam nietsvermoedend naar Haulerwijk, maar werd daar 'ontvoerd' naar de grote zaal. Excelsior stond daar de burgemeester met muziek op te wachten en de grote zaal van Pro Rege puilde uit van de inwoners die met spandoeken duidelijk aangaven een zwembad te willen. Met leuzen als: 'De vaart is een vies gat, wij willen een zwembad', 'Een zwembad op papier geeft ons geen plezier' en 'Geen woorden maar baden' werden de wensen helder verwoord.

GEEN TOEZEGGING

Uiteraard kwam er van de burgemeester geen toezegging. Wel kwam er het advies om een stichting in het leven te roepen die de verdere voorbereidingen van en bij realisatie het beheer van het zwembad voor rekening kon nemen. Voorwaarde was dat er van alle dorpen twee mensen in het bestuur kwamen én iemand namens de VVV. Op 23 juli 1971 werden de statuten, door Jacob en Dieuwerke Hummel-Brontsema, getekend.

LUCIFERS

De bevolking moest ook zelf financieel bijdragen. Dat ging om maar liefst 100.000 gulden: 'We vonden een sponsor die lucifers schonk en dus werden er onder andere lucifers verkocht, waarvan de opbrengst voor het zwembad was. De bevolking stond er duidelijk achter en dus is het dankzij al die vrijwilligers gelukt. Zelfs de 600 meter lange toegangsweg is door de inwoners zelf aangelegd, waarna de bouw kon beginnen. Er was nog wel een tegenvaller, want toen het eerste water het bad instroomde bleek de bak lek te zijn. Met een paar kuub extra beton werd dit gerepareerd en kon het bad alsnog gevuld worden.'

BELANGSTELLING

'We hadden haast om het allemaal af te krijgen, want we hadden beloofd dat het bad met de bouwvak open zou gaan. Er zijn heel wat overuren gemaakt, maar het is gelukt. Op donderdag 28 juni 1972 ging het bad open voor publiek.' Vanaf de opening was er een overweldigende belangstelling voor Haulewelle, zoals het zwembad na een prijsvraag werd genoemd. De officiële opening stond gepland op 2 september. Toen hadden al meer dan 25.000 bezoekers de kassa gepasseerd! En zo ontstond het eerste verwarmde zwembad van de gemeente Ooststellingwerf. Een bad waar we tot op de dag van vandaag nog altijd veel plezier aan beleven.

TROTS

Jacob van Burgsteden is nog altijd trots op wat er is bereikt: ‘De opening was een prachtig moment. Het muziekkorps stond aan de Kerkstraat te wachten toen burgemeester Oosterwijk aankwam. Korps en burgemeester liepen de 600 meter lange toegangsweg, waar ik ze stond op te wachten. Ik ben tot 1980 voorzitter gebleven en draag het zwembad nog altijd een warm hart toe. En zwemmen? Haha, nee dat kan ik niet eens!'

PLAKBOEK

De hele ontstaansgeschiedenis, foto’s en krantenknipsels zijn door Jacob van Burgsteden al die tijd in een mooi plakboek bewaard. Veel van de artikelen worden nu gescand en zijn te zien tijdens de feestelijkheden rond het 50-jarig bestaan op vrijdag 9 september. Het plakboek wordt later aan de Historische Vereniging overhandigd om voor altijd bewaard te blijven.

Op de foto: Initiatiefnemer en eerste voorzitter van zwembad Haulewelle Jacob van Burgsteden is nog altijd trots op het zwembad en bekijkt naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van Haulewelle met plezier het plakboek dat hij speciaal heeft aangelegd. (Foto: Sjoerd Weiland)

   Terug naar overzicht

Meer nieuws lees je in Maandblad 'Haulerwijk' !
Activiteiten agenda