Haulerwijk

Snikhite Snikkerun

Snikhite Snikkerun

Het was de warmste 29 juni ooit gemeten in Nederland en net op die zaterdag stond de eerste lustrumeditie van de Snikkerun gepland. Maar het mocht de pret niet bederven. Tientallen lopers en lopertjes deden fanatiek mee aan alle looponderdelen.

Om 18.30 uur was het nog steeds boven de 30 graden. Maar ondanks de brandende zon, ging een aantal kinderen tussen de 3 en 5 jaar van start. Al puffend en hijgend haalde iedereen na een rondje om het hoofdvoetbalveld gelopen te hebben, de finish. Alle respect gaat uit naar de driejarige Mila van der Veer uit Een West. Haar prestatie staat nagenoeg gelijk aan het lopen van een hele marathon. Alle lopertjes werden dan ook terecht 'in het zonnetje gezet' en kregen een echte medaille omgehangen. Soortgelijke taferelen speelden zich af toen hierna de 6 tot 8-jarigen en vervolgens de stempelrun voor 8 tot 12-jarigen aan de beurt waren. De 6 tot 8-jarigen liepen twee rondes om het voetbalveld, terwijl de stempelrun over 6 minuten hardlopen ging en op elke hoek van het voetbalveld een stempel gehaald kon worden.

Terwijl de kinderen zich in het zweet werkten, zochten de inmiddels gearriveerde 5 en 10-kilometer lopers de schaduw van de bomen op. Zij moesten nog even wachten op het startschot. Exact om 19.30 uur werden de 10-kilometerlopers weggeschoten door Haulerwijkster skeelertalent Maya de Jong. Voor de lopers van de 10 was dit jaar een compleet nieuw parcours uitgezet, dat deels buiten de bebouwde kom van Haulerwijk liep om daarna via een paar woonwijken en het bos weer terug te keren naar de finish bij het voetbalveld. Na afloop waren de lopers erg enthousiast over deze nieuwe opzet. Vooral de ronde door de woonwijken leverde erg veel aanmoedigingen op en die waren in de hitte meer dan welkom. Met 36 minuten en 24 seconden was Merwin Dollison uit Wehe den Hoorn de snelste man en Anna Veldkamp uit Groningen met een tijd van 45 minuten en 3 seconden de snelste vrouw. De 5 kilometer startte een kwartier later en deze lopers liepen de vertrouwde route. Henri Harmsen uit Drachten was in 17 minuten en 50 seconden binnen en was daarmee verreweg de snelste mannelijke deelnemer. Linda Ooms uit Tonden was de snelste vrouw. Zij legde het rondje af in 19 minuten en 12 seconden.

De organisatie van de Snikkerun verdient een groot compliment. Het hitteplan was in werking gezet en de organisatie is hiervoor met vlag en wimpel geslaagd. Met extra waterpunten, drinkbekers, sponzen en tuinsproeiers werden de 115 deelnemende lopers en 20 kinderen zover als mogelijk koel gehouden. Ook na afloop was er voor iedere loper drinken, fruit en bouillon beschikbaar. Er was zelfs een dompelbad bij de finish geregeld. De 75 vrijwilligers hebben hiermee voor een puik evenement gezorgd!

Bovenste foto: 5-Kilometerloper Marco Hoekstra uit de Haule pakt snel een beker water. Hij finisht uiteindelijk als tiende.

Onderste foto: De driejarige Mila van der Veer uit Een West bezig aan haar ronde. (Foto's en tekst Sjoerd Weiland)

Terug naar overzicht

Deze website is van Ondernemersvereniging Haulerwijk