Haulerwijk

OSO onderzoek woonsituatie senioren

OSO onderzoek woonsituatie senioren

Begin september gaan de activiteiten van de Onafhankelijke Seniorenvereniging Ooststellingwerf (OSO) weer van start. Belangrijk onderdeel vormt een woonenquĂȘte. De vereniging hoopt er hiermee achter te komen hoe senioren in deze gemeente denken over hun woonsituatie en veranderingen die hierbij soms noodzakelijk zijn.

'De OSO is in het leven geroepen om zich als belangenorganisatie bezig te houden met onderwerpen die van belang zijn voor senioren', vertelt penningmeester Cobie van Zoelen.

Voor het jaar 2019 heeft het OSO-bestuur gekozen voor het onderwerp ‘wonen’ als speerpunt van haar activiteiten. 'Tijdens gesprekken met de gemeenteraadsfracties en twee wethouders van Ooststellingwerf is gebleken dat er zowel bij het OSO-bestuur als bij de politiek nog veel onduidelijkheid is over wat senioren beleven als een goede woonsituatie en wat daarbij de wensen en verlangens zijn', aldus Van Zoelen. 'Maar ook is men niet goed op de hoogte welke moeilijkheden se-nioren ondervinden wanneer zij op zoek zijn naar een geschikte seniorenwoning.'

Vanwege die onduidelijkheid heeft de OSO besloten om een uitgebreide woonenquête te houden. Met de uitkomst ervan kan het bestuur verder in gesprek gaan met de gemeenteraad en wijzen op wensen, verlangens, mogelijkheden en moeilijkheden.

Alle leden van de OSO, inmiddels ruim driehonderd, krijgen de enquête rond deze periode thuisgestuurd. Ook niet-leden mogen de enquête invullen. 'Graag zelfs’, zegt secretaris Janny Punter-de Vries. Hoe meer mensen er reageren, hoe beter er naar de OSO zal worden geluisterd.' De enquête kan aangevraagd worden via telefoonnummer 0516-512600 of e-mail: info@os-ooststellingwerf.nl. ie hulp nodig heeft bij het invullen van de enquête kan ook via bovenstaande gegevens contact opnemen. Twee leden van de OSO hebben begin dit jaar de training 'Over ouder worden in een veranderende samenleving' gevolgd. Zij zijn graag bereid om te helpen. Ook biedt de Voorlichting en Adviescommissie (VAC) ondersteuning. Zij geeft, indien gewenst, gratis advies aan deelnemers van de enquête.

ACTIVITEITEN

Naast de enquête worden er in de dorpen Appelscha, Haulerwijk, Makkinga en Oosterwolde weer diverse activiteiten gehouden. Deze staan in het teken van ontmoeting, gezelligheid en informatie. Ook staat er een busreis naar de Kazematten op de Afsluitdijk en naar Harlingen op het programma. Op zaterdagmiddag 12 oktober om 15.00 uur houdt de OSO samen met de Historische Vereniging Oosterwolde, de bibliotheek Zuidoost Fryslân en Ladies Circle De Friese Wouden een middag in het kader van de landelijke maand van de geschiedenis. Els Kloek geeft dan een lezing. Zij is historica en schreef een aantal boeken om historische Nederlandse vrouwen voor het voetlicht te brengen.

Het OSO-bestuur wil vanaf oktober op maandagmorgen van 10.00 - 12.00 uur een tafeltennisclubje starten in De Esch aan de Weemeweg in Oosterwolde. Hiervoor wordt geen eigen bijdrage gevraagd. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met voorzitter René Schulkes, tel: 0516-512382.

Foto: Baukje Oosting (links) en Plony Rink helpen iedereen graag bij het invullen van de enquête.

Terug naar overzicht