Haulerwijk

Renovatie 26 woningen

Renovatie 26 woningen

De woningen aan de Steenpoel, Valckeniersweg en Molenweg in Haulerwijk zijn kwalitatief nog goed, maar voldoen niet meer aan de energie- en isolatienormen voor 2021 en later.

Er moest dus iets gebeuren. Daarom heeft Actium een afweging gemaakt tussen sloop/nieuwbouw en renoveren. Uit berekeningen is gebleken dat in dit geval de CO2-uitstoot vele malen groter is bij sloop/nieuwbouw. En dat is niet wat ze willen. Daarom gaat Actium de woningen renoveren door de buitenkant van de woningen grondig te isoleren en van binnen te renoveren.

VERHOGEN WOONCOMFORT EN LAGERE ENERGIEREKENING

Het isoleren van de woningen gebeurt onder andere door het aanbrengen van bodem/vloerisolatie en gevelisolatie. Daarnaast wordt een nieuwe cv-ketel, zonnepanelen en een warmtepomp geplaatst. Michel Kraiema, projectleider bij Actium: 'Dit heeft als resultaat dat deze woningen na de renovatie van een-gemiddeld- energielabel F naar energielabel A++ gaan. Dus het wooncomfort gaat voor de bewoners omhoog en de energierekening gaat flink omlaag.'

NIEUWE INRICHTING

Daarnaast wordt er voor de bewoners ook een nieuwe badkamer, keuken en toilet geïnstalleerd. Van tevoren bespreekt Actium en aannemer Bouwgroep de Jong met iedere huurder welk keukenblok en welke kleur tegels erin komen. Al deze aanpassingen zorgen ervoor dat deze woningen uit de jaren '50 nog vele jaren mee kunnen en de huurders comfortabel kunnen wonen.

VERBLIJFSWONINGEN

Omdat deze werkzaamheden de nodige overlast met zich meebrengen in de vorm van lawaai en stof, zijn er twee verblijfswoningen beschikbaar gesteld. Deze twee woningen aan de Steenpoel 9 en Valckeniersweg 31 zijn ingericht als modelwoning. Huurders kunnen gebruik maken van deze verblijfswoningen op het moment dat hun huis gerenoveerd wordt.

BETAALBAAR WONEN

Actium kiest ervoor om deze renovatiewerkzaamheden niet aan de huurders door te belasten in de huidige huurprijs. Zo blijven de woningen betaalbaar.

Foto's: Jan Bies

Terug naar overzicht

Meer nieuws lees je in Maandblad 'Haulerwijk' !
Activiteiten agenda