Haulerwijk

Stellingenpad officieel geopend

Stellingenpad officieel geopend

De opening van het Stellingenpad vond plaats op zondag 24 april op de Boerestreek in Appelscha. Het was een bijzonder gebeuren waarbij ook het zonnige weer goed meewerkte.

Na de herdenking van de in februari overleden initiatiefneemster en maakster van het pad, de Haulerwijkster Marian Nesse, werd door een levende griffioen het eerste exemplaar van de wandelgids aangeboden aan een nazaat van de Hannekemaaiers, Hennie Lussing. Door Karst Berkenbosch werden in het Stellingwerfs twee liederen gezongen over de geschiedenis van de Stellingwerven. Daarna volgde de uitvoering van een door Frank Edam gemaakt Stellingenpadlied, waarbij gedanst werd en het publiek enthousiast het refrein meezong. Tot slot konden alle aanwezigen een rondwandeling maken over een deel van de eerste etappe van het pad waarbij de wandelaars op een aantal plekken vermaakt werden met muziek, dans en spektakel door de groepen Vrijstatig Volkje, BosFolk en De Valkeniers.

BLAUWE BOS

Het Stellingenpad voert ook door het Blauwe Bos. Hiervoor zijn op bijzondere punten speciale palen geplaatst waar door het scannen van een QR-code meer informatie over die plek opgevraagd kan worden. De palen staan bij de Steenpoel,  bij de speelplaats, bij het graf van Familie Kok en op de plaats waar het vliegtuig 'Seatle SLeeper' in de Tweede Wereldoorlog is neergestort.

ONTDEKT

De eerste wandelaars hebben het Stellingenpad al ontdekt en waren erg verrast over de informatie die werd geboden. 'Anders was ik er zo aan voorbij gelopen', vertelde een wandelaar. 'Maar nu vind ik het leuk om wat meer achtergrondinformatie over deze plek te krijgen!'

STELLINGENPAD

Het bijna 250 kilometer lange Stellingenpad is een officiële landelijke wandelroute, opgeknipt in 13 etappes tussen de 12 en 28 kilometer. Het pad voert onder andere door het Drents-Friese Wold, langs de Weerribben en naar vestingstadjes aan de voormalige Zuiderzee in Overijssel. De geschiedenis, het landschap, de taal en de cultuur van de Stellingwerven staan centraal in de wandelgids, die door het Nivon wordt uitgegeven. Daarin is een routebeschrijving, een detailkaart met routelijn en achtergrondinformatie over het gebied te vinden. Meer informatie is te vinden op: https://www.vrijstaatdestellingen.nl/stellingenpad

HET BOEKJE

Het boekje dat Nivon van het Stellingenpad heeft uitgegeven is verkrijgbaar bij Marita Kruijswijk (Tel. 0516-421612 of 06-51222297 of marianta@xs4all.nl) en bij BVK grafisch vormgever in Haulerwijk.

Foto: Sjoerd Weiland

   Terug naar overzicht

Meer nieuws lees je in Maandblad 'Haulerwijk' !
Activiteiten agenda