Haulerwijk

Emotioneel bezoek uit de VS

Emotioneel bezoek uit de VS

Met bijna een jaar vertraging vanwege corona kwamen op donderdag 9 juni Nelson Pratt en zijn partner Linda Schuessler uit de VS naar Haulerwijk. Nelson Pratt is de zoon van Rene Pratt die op 26 november 1944 in bommenwerper ‘Seattle Sleeper’ boven Haulerwijk neerstortte.

Nelson en Linda werden in de Enter ontvangen door het bestuur van de Historische Vereniging, het bestuur van Plaatselijk belang en enkele andere genodigden.

FATALE VLUCHT

Rene Pratt was één van de negen bemanningsleden die aanwezig was in de 'Seattle Sleeper'. Zij hadden het vliegtuig gelukkig met een parachute kunnen verlaten en overleefden uiteindelijk ook de oorlog. Jaren is er door leden van de historische vereniging en enkele anderen gewerkt om zoveel mogelijk informatie rondom de fatale vlucht van dit vliegtuig, de bemanningsleden en wat er vervolgens met hun gebeurde in kaart te brengen.

VLIEGERS OP DE VLUCHT

Van deze geschiedenis is een boek verschenen genaamd 'Vliegers op de vlucht'. Het boek, waarin het verhaal van de crash en alles daaromheen uitgebreid is beschreven, werd aan de gasten uit de VS aangeboden. Dit boek is verkrijgbaar bij de Historische Vereniging.

DRUK PROGRAMMA

De organisatoren hadden een druk programma voor de gasten voorbereid. Na een welkom door de voorzitter van de Historische Vereniging, werden de gasten ook officieel door de gemeente welkom geheten. Jaap de Boer van de Historische Vereniging liet veel verzameld materiaal zien, waaronder informatie over de fabriek in Seattle waar het vliegtuig werd gemaakt, de bemanningsleden, de route van de vlucht op de dag van de fatale crash en een stukje van wat er daarna gebeurde met de gevangen genomen (3 van de 9) bemanningsleden. Het programma werd afgesloten met een rondrit langs gedenkwaardige plekken en er was een kleine expositie ingericht met onder andere enkele brokstukken van de Seatle Sleeper.

EMOTIONEEL

Nelson Pratt had nog een verrassing in petto. 'Dit is een hele speciale dag voor mij. Omdat we bezig zijn cadeautjes te geven heb ik een cadeautje voor jou, mijn vriend', waarbij hij zicht richtte tot Jaap de Boer. Nelson liet de aan zijn vader gehonoreerde 'Air medal' zien en overhandigde die aan een geëmotioneerde Jaap de Boer als blijk van dank en waardering

MIJLPAAL

Het bezoek van Nelson markeerde een volgende mijlpaal in de reeks van bezoeken uit de VS aan Haulerwijk. In 1997 kwam bemanningslid Quilla Reed al eens naar Haulerwijk, gevolgd door dochter Tamara van bemanningslid John Stevens in 2009 en van zijn zoon Jay in 2014. Ruim 10 jaar geleden kwam het contact met Nelson Pratt tot stand met nu dan eindelijk als hoogtepunt het bezoek aan Haulerwijk.

Foto: Jan Bies

   Terug naar overzicht

Meer nieuws lees je in Maandblad 'Haulerwijk' !
Activiteiten agenda