Haulerwijk

Het rommelt bij De Groene Stek

Het rommelt bij De Groene Stek

Het rommelt bij Dorpstuin De Groene Stek: wordt de ene week de nieuwe kas geopend, de week erna besluiten de vrijwilligers te stoppen met de Dorpstuin.

Het begon allemaal zo feestelijk op vrijdag 23 september. De nieuwe kas, die mogelijk is gemaakt dankzij een aanvraag van De Buurthaven met subsidie van stichting De Friesland, was geplaatst en ingericht. De kinderen van groep 2, 3 en 4 van basisschool De Laweij kwamen op bezoek om de kas officieel te openen. Het was de bedoeling dat de schoolkinderen regelmatig een bezoek zouden brengen aan de kas. Zo konden ze leren hoe ze moeten zaaien en planten. Ook het onderhouden van hun eigen stukje schooltuin hoort daar bij.

'WE ZIJN HET ZAT'

Amper een week later besluiten de vrijwilligers de stekker uit alle activiteiten rond de Dorpstuin te trekken. Op Facebook valt te lezen: 'Na jaren van onbegrip, onwil en tegenwerking zijn we het zat. Jarenlang is door Plaatselijk Belang beloofd te zorgen dat de tuin gelegaliseerd zou worden'. De Dorpstuin in het park van Haulerwijk ligt op gemeentelijke grond en er is sprake van gedoogbeleid van de gemeente.

PLAATSELIJK BELANG

Plaatselijk Belang zegt desgevraagd in een reactie: 'Wij hebben kennis genomen van het besluit van de vrijwilligers van de tuin. Wij betreuren hun besluit, maar zijn wel dankbaar voor wat ze in de afgelopen jaren hebben gerealiseerd. Het is temeer jammer, omdat de gemeente en Plaatselijk Belang nog in overleg zijn over de mogelijkheden van de tuin. Definitieve besluitvorming hierover zou eind dit jaar plaatsvinden. Plaatselijk Belang zal de komende periode onderzoeken op welke manier we toch een goede bestemming voor de tuin kunnen vinden.'

ACTIVITEITEN

In de Dorpstuin werden veel activiteiten georganiseerd. Het was een vertrekpunt voor de scootmobielritten, de barbecue van de Turkse gemeenschap, er werden regelmatig rommelmarkten gehouden en daarmee vormde de tuin een ontmoetingsplek voor alleenstaanden, tuinliefhebbers, de school en de jeugd.

Op de foto: Kinderen van basisschool De Laweij openden op 23 september de nieuwe kas op dorpstuin De Groene Stek. Foto: Jan Bies

   Terug naar overzicht

Meer nieuws lees je in Maandblad 'Haulerwijk' !
Activiteiten agenda