Haulerwijk

Stellingenpad wandelroute van het jaar

Stellingenpad wandelroute van het jaar

Het Stellingenpad werd op zaterdag 18 februari op de fiets- en wandelbeurs in Gent uitgeroepen tot wandelroute van het jaar 2023 in de Benelux. Het Stellingenpad is een initiatief van Haulerwijkster Marian Nesse.

Marian Nesse kreeg het idee voor het Stellingenpad rond 2016. Mede door het 500-jarig bestaan van de gemeente Ooststellingwerf, raakte zij geïnteresseerd in de geschiedenis van de Stellingwerven. Zij kwam er achter dat de Stellingwerven vroeger een arm, agrarisch gebied was, waar bestuurders niet zo in waren geïnteresseerd. Marian komt op het idee om, met een duidelijke knipoog naar het verleden, opnieuw de 'Vrijstaat de Stellingen' op te richten. Vanuit de stichting wordt ieder jaar een soort Middeleeuws festival georganiseerd en later komt daar het idee van een lange afstandswandeling door de Stellingwerven bij. Zij verzamelt een grote groep vrijwilligers die de route uitzetten en verhalen over de geschiedenis van het gebied verzamelen. Dit mondt uit in het Stellingenpad. Helaas maakt zij de opening van het pad in april 2022 niet meer zelf mee: zij overlijdt kort tevoren.

JURY

Volgens de jury heeft de route onder meer een 'degelijke en praktische bewegwijzering via knooppunten' en 'een uitvoerig beschreven historische achtergrond'. Dat de wandelroute door twee bijzondere nationale parken loopt, is volgens de jury ook “een belangrijk pluspunt”.  Naast het Stellingenpad waren ook andere routes genomineerd, zoals het Betuwepad, het Pays de Bouillon, de Heuvelrughike en de National Park Trail. Het Stellingenpad is de opvolger van het Hondsrugpad.

STELLINGENPAD

Het Stellingenpad is ruim 260 kilometer lang, bestaat uit 15 etappes van 12 tot 28 km en loopt voor een groot deel door de gemeenten Weststellingwerf en Ooststellingwerf. De route komt door onder andere het Blauwe Bos en doet ook het Fochteloërveen, het Drents-Friese Wold en de Weerribben aan.

TE KOOP

De wandelgids Stellingenpad is verkrijgbaar bij de Nivon Natuurvrienden op www.nivon.nl/webshop/stellingenpad. Het kan via e-mail vrijstaatdestellingen@gmail.com en het is te koop bij BVK grafisch vormgever in Haulerwijk.

Foto: Het Stellingenpad loopt onder andere door het Blauwe Bos. (Foto: Sjoerd Weiland)

   Terug naar overzicht

Meer nieuws lees je in Maandblad 'Haulerwijk' !
Activiteiten agenda