Haulerwijk

Coop Reinders sluit de deuren

Coop Reinders sluit de deuren

Coop Reinders in het centrum van Haulerwijk sluit vanaf woensdag 6 maart om 13 uur definitief de deuren. Dat hebben de eigenaren Harry (61) en Tinie (56) Reinders bekend gemaakt. Er zijn meerdere redenen waarom dit ondernemersechtpaar dit drastische besluit heeft genomen.

Plus
In september 2021 kondigden Plus en Coop aan samen verder te gaan als één coöperatie onder de naam Plus. Voor de eigenaren van de Coop in Haulerwijk betekent dit een forse investering om die overgang te realiseren. Daarbij komt dat de energielasten, belastingen en loonkosten enorm stijgen en dat per 1 juli er geen rook- en tabakswaren meer in de supermarkt verkocht mogen worden. Als je dan ook nog geen bedrijfsopvolger hebt en zonder resultaat meerdere gesprekken met andere formules hebt gehad, is er na uitvoerige beraadslaging besloten te stoppen met het bedrijf. 

Geschiedenis
Met de sluiting van de Coop komt er een eind aan een lange geschiedenis, waarin de familie Reinders een supermarkt runt. De geschiedenis gaat terug naar 1912, toen de vrouw van Roelof Reinders een kruidenierswinkel begon in een schuur van 16 vierkante meter aan wat nu de Meester van Hasseltweg in Waskemeer is. Het bedrijfje liep goed en het assortiment werd uitgebreid van eerst alleen levensmiddelen naar onder andere halsters, dekkleden, veevoeder en touw. Toen de kinderen Auke en Harm Reinders groter werden, kwamen ze in dienst bij hun moeder. In 1923 werd omgezien naar een tweede winkel en wel in Haulerwijk. Het assortiment waar zoon Harm Reinders mee begon in de winkel in Haulerwijk, was min of meer gelijk aan dat van zijn broer Auke in Waskemeer. De zonen van Harm Reinders, Roel en Jaap, namen het bedrijf van hun vader over. In de branche was sprake van enorme schaalvergroting en daarom besloten de broers zich aan te sluiten bij een verkooporganisatie. Eerst was dat Enkabe, daarna 4=6, vervolgens Garantmarkt en nu dus de Coop compact Reinders. In 1990 stopte Roel Reinders vanwege gezondheidsklachten en op 1 januari 1992 werd het bedrijf officieel overgenomen door Jaap. Zoon Harry werkte toen ook al in het bedrijf. Samen met Tinie nam hij het rond 2000 over van vader Jaap.

Wennen
Voor de familie Reinders zal het wennen zijn. Zij hadden ooit het idee dat zoon Jacco (27) of dochter Seliena (23) de zaak over konden nemen. Maar een aantal jaren geleden werd al duidelijk dat dat er niet in zat. Jacco zocht een baan in de autobranche en heeft in 2018 al besloten niet in de zaak te gaan. Dochter Seliena werkt weliswaar fulltime in de winkel, maar ziet overname ook niet zitten: “Het is gewoon niet interessant. Plus mikt alleen op de grotere filiaalwinkels en winkelen is momenteel heel anders dan vroeger. Als mensen moeten bezuinigen, dan doen ze dat als eerste op hun boodschappen.” Maar van 80 uur naar nul uur per week werken is nogal een stap. Harry daarover: “Ik denk nog wel een maand na de sluiting bezig te zijn met alles aan kant te maken. Eigenlijk zijn we daar nu al mee begonnen. Artikelen die weinig verkocht worden, kopen we al niet meer in. De schappen worden al leger en we proberen zoveel mogelijk artikelen te verkopen. Maar ik wil nog niet met pensioen en pak straks echt wel weer wat op. Anders komt het niet goed. Wat dat gaat worden weet ik echt nog niet. Voorlopig zijn we nog elke dag druk met de winkel. Zoals het nu lijkt gaat het pand in de verkoop.”

Medewerkers
Het zal niet alleen voor de familie Reinders wennen zijn. Ook de 11 medewerkers moeten uitkijken naar een andere baan. Dat gaat Harry en Tinie wel aan het hart. Tinie vertelt: “Harry zijn zus Jelly en haar man Herman hebben heel wat uren in de winkel gestoken. Zij stonden altijd voor ons klaar. Ook Klaske Boonstra werkt al 28 jaar bij de supermarkt. Zij is begonnen als mijn vervanger, omdat ik zwanger was van Jacco en is nooit meer weggegaan.” Harry vult aan: “Maar ook Bertus Dijkstra ga ik missen. Hij is al dik in de 70, maar komt nog iedere werkdag helpen om de winkelkarren buiten te zetten. Ook schuift hij de sneeuw als het nodig is of haalt het onkruid weg. Hij doet dit al meer dan 20 jaar, dus ja, voor deze mensen heeft de sluiting grote impact.”

Klanten
Supermarkt Reinders is al meer dan 100 jaar een begrip in ons dorp. De sluiting is dan ook een zware en emotionele beslissing en komt bij veel klanten ook hard aan. De hele familie Reinders wil dan ook alle klanten en medewerkers hartelijk danken voor de fijne contacten en het gegunde vertrouwen. “De meeste klanten hebben wel begrip voor onze keuze”, vertelt Harry. “Mensen snappen het wel, maar vinden het verschrikkelijk. Ze weten niet beter dat wij er altijd zijn. En daar komt nu ineens abrupt een einde aan. Of zoals één van onze klanten het deze week nog met tranen in haar ogen verwoordde: “Ik kom al 60 jaar bij jullie in de supermarkt en nu moet ik ineens nog op zoek naar een andere winkel. Zo persoonlijk als hier krijg je het nooit weer.” Ja, dat komt wel binnen hoor. Maar we zijn al jaren met deze keuze bezig en nu is het moment. Het is niet anders.’

   Terug naar overzicht

Meer nieuws lees je in Maandblad 'Haulerwijk' !
Activiteiten agenda