Een schone Haulerwykster Feart
In december is Wetterskip Fryslân begonnen met het uitbaggeren van de vaarten langs de dorpen Frieschepalen, Siegerswoude, Bakkeveen, Waskemeer en Haulerwijk. Het te baggeren traject is in totaal 17 kilometer lang en daarmee verbetert de aan- en afvoer van water en de kwaliteit van het water.
Wetterkip Fryslân beheert de hoofdwateren in Fryslân, waaronder de vaarten bij Frieschepalen, Siegerswoude, Bakkeveen, Waskemeer en Haulerwijk. De wateraan- en -afvoer van deze vaarten moet worden verbeterd om de inwoners in de toekomst te beschermen tegen wateroverlast. Door het dieper maken van de vaarten verbetert niet alleen de doorstroming, maar ook de waterkwaliteit. En schoon en helder water is weer goed voor de flora en fauna. Ook zijn de vaarten na het baggeren weer diep genoeg voor de maaiboot. Deze kleine boot verwijdert bij het jaarlijkse onderhoud riet en waterplanten uit de vaarten voor een goede doorstroming.
Voordat het baggeren kon beginnen zijn drie weilanddepots langs het traject gemaakt voor de tijdelijke opslag van de bagger. In totaal zal er ongeveer 73.000 kubieke meter bagger uit de vaarten worden verwijderd. Een deel komt in de weilanddepots en een klein deel (13.000 m3) in vloeistofdichte vrachtwagens. Dat zal naar een erkende stort worden gebracht. Het grote deel (60.000 m3) blijft zo'n twee jaar in het depot liggen.
Na de baggerwerkzaamheden worden, na het afvoeren van het water in het depot, de dijkjes afgegraven tot de hoogte van de baggerlaag. De indrogende baggerspecie wordt één of zo nodig meerdere keren omgezet en op ruggen (bulten) gezet om het indrogen te versnellen. Als de bagger voldoende is ingedroogd, maken ze het perceel weer vlak en zaaien het in met gras. Zo kan de eigenaar of pachter het weer als weiland gebruiken.
OVERLAST VOOR DE OMGEVING
Enige hinder door werkzaamheden was in het begin niet te voorkomen, mede door het aanvoer van machines en bouwverkeer.Uiteraard probeert het Wetterskip de hinder zoveel mogelijk te beperken en de omgeving erop voor te bereiden.
REKENING HOUDEN MET DE NATUUR
Bij de werkzaamheden wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de natuur. Daarom wordt dit ook buiten het broedseizoen gedaan. Daarmee houdt men zich aan de gedragscode flora en fauna voor waterschappen. Voor de aanleg van het depot zijn natuurtoetsen uitgevoerd.
Foto's: Jan Bies