Haulerwijk

Oorlog en vrijheid in Spitwurk

De Historische Vereniging Haulerwijk & Omstreken komt binnenkort met een nieuwe uitgave van hun blad Spitwurk. Deze staat geheel in het teken van oorlog en vrijheid.

In een eerdere uitgave was een oproep gedaan om herinneringen aan die periode te delen. Daarop werd ruim gereageerd en kon de redactie van het blad aan de slag met de nodige informatie en wetenswaardigheden. Dat alles heeft er voor gezorgd dat de historische vereniging een extra dikke Spitwurk gaat uitgeven. Er is een keur aan artikelen te vinden met hele diverse ontwerpen. Alle verhalen gaan over de oorlog en over de bevrijding. Met herinneringen die (oud-)bewoners daar (nog steeds) aan hebben.

BIJZONDERE KAART

In het blad is ook een bijzondere kaart van de omgeving van Haulerwijk, Haule en Waskemeer opgenomen. Hierop staan routes die lopend, per fiets of per auto kunnen worden afgelegd. De routes gaan langs plaatsen waar in de oorlog belangrijke gebeurtenissen plaatsvonden. Bij elke aanduiding op de kaart is de nodige informatie bijgevoegd. 'Het is goed om in dit jaar, waarin we een periode van 75 jaar vrijheid gedenken, stil te staan bij alle ellende die over de wereld is gekomen door de oorlog. In deze editie van Spitwurk zijn een aantal verhalen opgenomen die mogelijk verloren zouden gaan als die niet eens op schrift zouden worden gesteld', vertelt voorzitter Engbert ter Veld.

Zoals u weet worden alle activiteiten rondom 5 mei niet gehouden vanwege de crisis die nu heerst. Nu iedereen veel in huis blijft, is het blad een mooie aanvulling bij al het leesmateriaal.

Terug naar overzicht

Meer weten over ondernemers in Haulerwijk?
Meer nieuws lees je in Maandblad 'Haulerwijk' !