Haulerwijk

Boek over de Seattle Sleeper

Bij uitgeverij Noordboek/Bornmeer is het boek ‘Vliegers op de vlucht’, met als ondertitel ‘De crash van de Seattle Sleeper bij Haulerwijk op 26 november 1944’, verschenen. De auteurs zijn Jan Slofstra en Jaap de Boer.

De crash van de Amerikaanse bommenwerper Seattle Sleeper op zondagmorgen 26 november 1944 bij Haulerwijk staat diep in het lokale geheugen gegrift. Er zijn nog steeds ouderen die hierover kunnen vertellen. Ook latere generaties hebben zich via overleveringen een beeld gevormd van de crash en de lotgevallen van de betrokken vliegers. In de loop van de tijd is dit beeld echter steeds verder vervaagd. Voor Jan Slofstra en Jaap de Boer was dit aanleiding om de geschiedenis van de Seattle Sleeper opnieuw te bestuderen door gebruik te maken van nieuwe gegevens uit archieven, nieuwe publicaties over de luchtoorlog en talrijke interviews. Dit leidde tot de gedetailleerde reconstructie van de gebeurtenissen die is weergegeven in dit omvangrijke boek. Wat het boek vooral bijzonder maakt, is de plaatsing van het lokale gebeuren in de brede context van de luchtoorlog en de oorlogsgeschiedenis van het Fries-Gronings-Drentse grensgebied. Het gaat niet alleen over Haulerwijk en directe omgeving, maar evenzeer over het laatste oorlogsjaar in het Zuidelijk Westerkwartier, het Drentse Noordenveld en de Friese Zuidoosthoek. Aan de hand van de lotgevallen van de negen vliegers van de Seattle Sleeper komen daarbij onderwerpen als pilotenhulp, terreur en verzet uitvoerig aan de orde. Het laatste hoofdstuk van het boek heet 'vergeten en herinneren'. Het sluit aan op de centrale thema’s van de herdenking van de bevrijding van het nazi-juk, nu 75 jaar geleden

EERSTE EXEMPLAAR

'Vliegers op de vlucht' is te verkrijgen. Doordat de corona een gewone presentatie met het aanbieden van het eerste boek niet door kon gaan, hebben de auteurs besloten het eerste boek nu op te zenden naar John Weisgarber het enige nog levende crew-lid van de Seattle Sleeper. Het boek telt 287 bladzijden en is rijk geïllustreerd met foto's, schema's en kaarten. De prijs bedraagt €22,50. U kunt een exemplaar afhalen bij Jaap de Boer, Laweijstraat 51 in Haulerwijk. Dit kan tegen een gepast contante betaling. Vooraf overmaken of mobiel betalen aan de deur via QR is mogelijk. Er zijn nog een beperkt aantal boeken. Van tevoren wel even bellen a.u.b. (tel. 0516-422370).

Terug naar overzicht

Meer weten over ondernemers in Haulerwijk?
Meer nieuws lees je in Maandblad 'Haulerwijk' !