Haulerwijk

Frisia sluit haar deuren

Frisia sluit haar deuren

Er ging een schok door Haulerwijk, toen op 13 juli de directie van pluimveeslachterij Frisia Food aankondigde het bedrijf per 1 oktober te sluiten. Als oorzaak van de sluiting wijst de directie naar de coronacrisis. Hierdoor zou de vraag naar pluimvee zowel nationaal als internationaal sterk onder druk komen te staan. Maar er is meer aan de hand.

RIJKE GESCHIEDENIS 

De Frisia kent een rijke geschiedenis in Haulerwijk. Frisia Food begon ruim 60 jaar geleden onder de naam J. de Vries en Zn. BV. De kippenslachterij groeide uit tot één van de grootste slachterijen in Nederland. In 2010 werd de naam van het bedrijf veranderd in Frisia Food. In januari 2019 werd de Frisia overgenomen door pluimveevleesverwerker CFG Poultry uit Nijkerk in Gelderland. CFG Poultry is eigendom van Cuparius Capital waarvan Edwin Kuijpers enig aandeelhouder is. Vóór de overname had Frisia Food veel last van de concurrentie van Poolse en Oekraïense slachterijen die een veel lagere kostprijs hebben.

ONDUIDELIJKHEID

Toch wordt de sluiting van de Frisia omgeven door enige onduidelijkheid. Want tegelijk met de aankondiging van de sluiting van de Frisia werd bekend dat er een principeovereenkomst is gesloten, waarbij 100% van de aandelen van de Cuparius Food Group (CFG) overgenomen wordt door de Plukon Food Group uit Wezep. Volgens het persbericht dat uitgegeven is door Plukon is Plukon vooral bekend als één van Europa's grootste spelers op het gebied van gevogelte en is CFG een belangrijke speler als leverancier van kipproducten aan Europese foodservice bedrijven. Onduidelijk blijft of de overname van CFG door Plukon en de sluiting van de Frisia in Haulerwijk met elkaar in verband staan. De directie wil hierover geen mededelingen doen.

DICHT

Maar hoe het ook zit: de Frisia in Haulerwijk sluit per 1 oktober de deuren. Tot op de dag van vandaag worden daar gemiddeld 108.000 duizend kuikens per dag geslacht. Het mag dan zijn dat in de media benadrukt wordt dat bijna de helft van de 140 medewerkers uitzendkracht is, dat neemt niet weg dat de sluiting voor Haulerwijk een enorme aderlating is.

Foto: Sjoerd Weiland

Terug naar overzicht

Meer weten over ondernemers in Haulerwijk?
Meer nieuws lees je in Maandblad 'Haulerwijk' !