Ondernemend Haulerwijk 40: Slagerij Plas
Elke maand wordt een lid van Ondernemersvereniging Haulerwijk in de spotlights gezet. Deze maand zijn we op bezoek bij Alko Plas van Slagerij Plas aan de Kerkstraat 35 in Haulerwijk.
'Ik wil niet concurreren met de massa', zegt Alko Plas (47), eigenaar van Slagerij Plas. 'Ook ga ik niet weer een winkel openen. Daarvoor moet je in een grote plaats zitten en heb je personeel nodig. Ik ga mij liever verder specialiseren met mijn eigen producten.'
WINKEL
Alko Plas nam al op jonge leeftijd de slagerij van zijn vader over. Hij was nog maar 17 toen hij eigenaar werd: 'Eigenlijk ben ik gelijk na de MAVO en de Slagersvakschool het vak ingegaan. Ik heb ook nog een tijd lang een slagerij in Kollum gehad, maar heb die in 2007 verhuurd en het pand later weer verkocht. In 1999 zijn we gestopt met de winkel hier aan de Kerkstraat. Het is toch lastig als je een eindje buiten het dorp zit. Bovendien hebben we een geleidelijke overgang gemaakt van particuliere verkoop naar het leveren aan de horeca en voor de catering.'
CORONA
De afgelopen coronajaren zijn niet aan slagerij Plas ongemerkt voorbij gegaan. 'Ineens kwam alles stil te liggen. De horeca ging dicht, feesten en partijen mochten niet en mensen gingen niet meer naar kantoor.' Maar zoals het een goed ondernemer betaamt ging Alko niet bij de pakken neerzitten: 'Ik ben mij toen weer meer gaan richten op particulieren. Mensen zaten thuis en maakten het daar gezellig. Ik ben gestart met een Whatsapp groep met mijn vaste klanten. Dat werden er uiteindelijk maar liefst 180. Ik stuurde elke week een aanbiedingenlijst rond en de bestellingen kwamen via Whatsapp, via de mail of telefonisch binnen. Die bezorgde ik dan bij de mensen thuis.'
NOG STEEDS
En eigenlijk doet Alko dat nog steeds: ‘Via Facebook, Whatsapp, telefonisch of via de mail doen de klanten hun bestelling. In een straal van 20 kilometer om Haulerwijk bezorg ik gratis: gekoeld en vers. Nu corona weer achter de rug is, verschuift het weer. Nu gaat het van particuliere verkoop weer meer richting horeca en catering. Die markt trekt echt weer aan. Denk dan aan barbecues, stamppotbuffetten, koud-warm buffetten, catering voor trouwerijen, feesten en partijen en dergelijke. Maar de levering aan particulieren blijft ook gewoon doorgaan hoor.'
AMBITIE
Alko heeft een duidelijke ambitie voor de toekomst: ‘Wij leveren veel aan de horeca, maar wel met specifieke producten en op speciaal verzoek. Denk bijvoorbeeld aan restaurants die vlees in een speciaal formaat willen, of speciaal gekruid. Dat specifieke werk ligt mij goed en dan hoef ik niet te concurreren met de grote massa. Dat wil ik ook helemaal niet. Mijn leveringsgebied ligt nu globaal op 35 kilometer rond Haulerwijk. En daar zit een aantal grote bedrijven tussen. Ik wil mijn leveringsgebied graag uitbreiden en mij nog verder specialiseren in bijvoorbeeld eigen grill, gerookte en ambachtelijke producten. Terugkijkend op de afgelopen twee jaar durf ik nu te zeggen dat we al met al goed door de coronaperiode heen zijn gekomen. We hebben steeds gezocht naar wat wél wil. Als dat lukt is dat mooi!'
Meer informatie: www.slagerijplas.nl
Foto: Sjoerd Weiland