Haulerwijk

Ondernemend Haulerwijk 42: Wagenaar Dairy

Ondernemend Haulerwijk 42: Wagenaar Dairy

Elke maand wordt een lid van Ondernemersvereniging Haulerwijk in de spotlights gezet. Deze maand zijn we op bezoek bij Jan Wagenaar en Wybe Wiekema van Wagenaar Dairy.

Wat ooit in een kleine schuur in Siegerswoude begon, is inmiddels uitgegroeid tot een bloeiend bedrijf met 15 medewerkers dat handel drijft en exporteert naar bijna alle landen binnen de Europese Unie. Jan Wagenaar (52) vormt samen met Wybe Wiekema (53) de directie van Wagenaar Dairy.

HANDMATIG

Jan vertelt: 'Rond 1981 heeft mijn vader het bedrijf met twee van zijn broers opgezet. Het is in een kleine schuur begonnen met het maken van kalvermelk. Ze hadden een klein mengertje en de zakken werden handmatig dichtgebonden. Na een aantal jaren is het bedrijf verhuisd naar Haulerwijk, waar bij Boonstra transport een kleine loods werd gehuurd. In 1986 werd besloten om een eigen pand neer te zetten. Een loods met een paar kantoortjes. In 2010 is het nieuwe, moderne kantoor gebouwd.’ Een opvallend gebouw met een moderne uitstraling. Het is het eerste pand dat je ziet als je vanuit Zevenhuizen Haulerwijk binnenrijdt.

NIEUWE NAAM

In 2012 werd Jan directeur eigenaar en nam hij het bedrijf over van zijn familie. Twee jaar later kwam Wybe erbij, die in 2016 mede-eigenaar is geworden. Inmiddels draaide het bedrijf niet meer uitsluitend op kalvermelk. De activiteiten richten zich nu veel meer op de handel in zuivelgrondstoffen voor diervoeding en de kalver- en varkensvleesindustrie. Daarnaast levert Wagenaar ook melkpoeder aan de voedingsmiddelenindustrie zoals bijvoorbeeld aan chocolade- en ijsfabrieken en aan bakkerijen. Omdat er steeds meer internationaal werd geopereerd, werd in 2016 de naam ook aangepast. Van 'Melkproductenindustrie gebroeders Wagenaar BV' werd het nu kortweg &'Wagenaar dairy'.

EXPORT

Inmiddels doet het bedrijf zaken met veel landen in Europa. 'Wij kopen eigenlijk in heel europa en verkopen voornamelijk in Nederland, Belgie, Duitsland en Scandinavische landen. Soms verkopen we nog eens iets in Spanje, Oost-europa of Frankrijk. In sommige gevallen gaat het puur om inkoop en verkoop, maar soms worden ook partijen 'door de fabriek gehaald&'. Bijvoorbeeld als het eiwitgehalte van een partij te hoog of te laag is. Dan wordt dat hier in de fabriek gemengd, zodat we een partij uitleveren met allemaal dezelfde waarden.'

STIKSTOF

Ook bij Wagenaar wordt de stikstofdiscussie gevoeld. Wybe zegt hierover: ‘Er is momenteel veel onzekerheid in onze markt. De productie blijft redelijk op peil, maar de gastarieven en transportkosten stijgen flink. De discussie over de stikstofnormen heeft gevolgen. Nederland was altijd een zuivelland, maar dat wordt minder. Dat is jammer. Het is geen goede zaak hoe hiermee omgesprongen wordt. Nederland staat bekend om een hoog niveau in veiligheid, kwaliteit en efficiency. Er is veel regelgeving en er zijn hoge kwaliteitseisen. Als we niet uitkijken maken we ons  afhankelijk van andere landen, waar soms heel andere normen gehanteerd worden. Dat doet de sector geen goed.'

TOEKOMST

Gevraagd naar de toekomst zijn beide mannen erg positief: ‘Voorlopig gaat het nog mooi zo. We hebben bijvoorbeeld geen last van corona of van de Brexit gehad. We zijn alert op alle ontwikkelingen en als het nodig is spelen we daar op in. We hopen dat we het zo mooi door kunnen zetten!'

Meer informatie: www.wagenaardairy.com

Op de foto: Wybe Wiekema (l) en Jan Wagenaar bij het pand van Wagenaar Dairy. (Foto: Sjoerd Weiland)

   Terug naar overzicht