Haulerwijk

Ondernemend Haulerwijk 51: Pand 1880

Ondernemend Haulerwijk 51: Pand 1880

Sinds maart 2019 maakten wij in deze rubriek iedere maand een portret van een lid van de ondernemersvereniging. Na 52 afleveringen is dit de laatste in de rij. Deze maand zijn we op bezoek bij Ilse van der Velde van Pand 1880.

“Je merkt dat de mond tot mond reclame goed werkt”, zegt Ilse (28), eigenaar van restaurant en snackbar Pand 1880. “Steeds meer groepen en verenigingen weten ons te vinden. Ook merken wij dat het toerisme weer aantrekt. We mogen steeds meer campinggasten ontvangen die bijvoorbeeld op Camping Fraai of bij de Drie Provinciën verblijven. Of toeristen die in de buurt in een B&B of Airbnb overnachten. Pasen en Hemelvaart waren ook goede dagen. Wat dat betreft is geen dag gelijk en zijn we behoorlijk weersafhankelijk. Bij mooi weer zitten we vaker vol dan bij slecht weer. Maar dat maakt dit werk juist zo leuk. Geen dag is gelijk.”

Start was vervelend
Ilse opende de deuren in april 2020. Net toen de eerste lockdown was afgekondigd: “Eerst deden we alleen afhaalmaaltijden en de snackbar. Het restaurant mocht pas in juni open. Dus deze maand bestaan wij precies drie jaar. De start was door Corona wel vervelend en die periode wil ik dan ook graag vergeten. Maar ik moet  zeggen dat ik er weinig aan terugdenk. Ik ben meer het type dat vol goede moed vooruit kijkt.” 

Trots
Ook Ilse heeft te maken met gestegen kosten: “Door de inflatie, stijgende groothandelsprijzen en stijging van de personeelskosten staan de marges wel onder druk. Ik werk nu met een groep van ongeveer 20 mensen. En wie belangstelling heeft om hier te komen werken is van harte welkom. Waar ik echt van kan genieten is dat mensen soms bij ons weggingen en nu toch weer terugkomen. Ik heb zelfs medewerkers gehad die door hun ervaring bij ons de Hotelschool zijn gaan doen. Dan ben ik er echt trots op dat ik blijkbaar heb kunnen laten zien hoe mooi ons vak is. Zelf spring ik in waar maar extra handen nodig zijn. Ik treed vaak op als gastvrouw, maar net zo goed help ik in de keuken of in de snackbar. Wat dat betreft ben ik allround.” 

Actief blijven
De afgelopen drie jaar heeft het restaurant en snackbar zich positief ontwikkeld: “Er zijn steeds meer organisaties die ons aanbevelen. Onze samenwerking met Camping Fraai loopt bijvoorbeeld erg goed. Die verwijzen hun gasten graag naar ons. In de wintermaanden hebben we veel cateringklussen gedaan bij bedrijven. Ook dat liep erg voorspoedig. Je moet natuurlijk wel actief blijven. We zijn met de voetbalvereniging in gesprek om ook daar de catering te verzorgen. Zij verhuren hun ruimtes aan groepen en dan kunnen wij voor borrelhapjes, lunch of diner zorgen. We gaan voor mensen die naar de voorstelling van het Pauperparadijs gaan een speciaal menu ontwikkelen en zorgen wij ervoor dat ze op tijd naar de voorstelling kunnen. Ik zou het mooi vinden dat we ook zelf vaker activiteiten of feesten organiseren en ik hoop dat we in de toekomst vaker als bijvoorbeeld trouwlocatie kunnen dienen. Wat de gast maar wil. Wij zorgen er graag voor!”

Voor meer informatie kijk op: www.pand1880.nl

Foto: Sjoerd Weiland

   Terug naar overzicht