Haulerwijk

Ondernemend Haulerwijk 18: Welles Hout

Ondernemend Haulerwijk 18: Welles Hout

Elke maand wordt een lid van Ondernemersvereniging Haulerwijk in de spotlights gezet. In augustus 2020 zijn we op bezoek bij Bart Luchtenveld (48) van Welles Hout.

Van kinds af aan heeft Bart al een enorme liefde voor hout: 'Ik vind hout gewoon geweldig. Mijn opa was timmerman en als klein jochie van een jaar of 6 was ik altijd al aan het timmeren en knutselen.' Die liefde is nooit echt weggeweest, maar het heeft wel even geduurd voordat Bart fulltime in het hout bezig kon zijn.

RIJKE GESCHIEDENIS

Voordat Bart in 2002 bij Welles hout in dienst kwam, had het bedrijf dat gevestigd is aan de industrieweg in Appelscha, al een hele geschiedenis achter de rug. Het familiebedrijf opgericht in 1927 had in de jaren 60 wel 50 man aan het werk en het terrein besloeg een oppervlakte van ruim 2,5 hectare. Men leverde rondhout aan zagerijen, aannemers, papier- en spaanplaatindustrie en mijnhout naar de mijnen in Limburg en België. Ook Rijkswaterstaat was een grote klant in de jaren 70 en 80. Door de crisis in de jaren 80 werd overgeschakeld naar het gebruik van duurzaam hout voor de tuin, eerst handel en later ook fabricage van o.a. schuttingen en bloembakken. In de jaren 90 werd dit uitgebreid met terrasschermen, bergingen en hekwerken richting de bouwwereld.

GEVORMD

Bart zelf is door hogeschool Larenstein geschoold in de bosbouw en heeft, voordat hij bij Welles Hout aan de slag ging, 12 jaar bij tuincentrum Wiebe Wesstra gewerkt: ‘Daar ben ik echt gevormd’, zegt hij terugkijkend op die periode. 'Daar heb ik ontzettend veel geleerd, omdat je alles zelf uit moest zoeken. Dat vond je toen misschien niet altijd leuk, maar daar pluk ik nu nog de vruchten van. De crisis van 2008 hakte er bij Welles Hout stevig in, maar door het ondernemerschap van Gerben Welles en mijzelf zijn we er goed doorheen gerold. Die periode heeft wel de basis gelegd van wat we nu met heel veel succes aan het doen zijn.'

TUINCENTRA

Bart is nu eigenaar van Welles Hout en Gerben Welles is verantwoordelijk voor de speeltoestellen die hij verkoopt via speeltoestel.nl. Beide ondernemers werken nog altijd heel nauw samen, maar Bart heeft inmiddels wel de oorspronkelijke loods en het machinepark in bezit. 'Ik doe de inkoop en verkoop, calculaties, het offertetraject, de bouwtekeningen en af en toe de montage. Bijna alles wat we doen wordt op maat geleverd. Hekwerken, tuinhuizen, bloembakken, overkappingen: noem maar op en wij maken het. Dit alles wordt samen met de vaste timmerman in de werkplaats gerealiseerd. Wij verkopen aan hoveniers in heel Nederland, zij plaatsen onze producten in de door hen aan te leggen tuinen. Mijn ervaring bij Wiebe komt dus nog altijd goed van pas!'

Meer informatie is verkrijgbaar via welleshout.nl

Foto: Sjoerd Weiland

   Terug naar overzicht