Haulerwijk

Ondernemend Haulerwijk 22: Bouwbedrijf Hummel

Ondernemend Haulerwijk 22: Bouwbedrijf Hummel

Elke maand wordt een lid van Ondernemersvereniging Haulerwijk in de spotlights gezet. Deze maand zijn we op bezoek bij Hans Hummel, eigenaar van Bouwbedrijf Hummel.

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: Bouwbedrijf Hummel gaat de toekomst in met twee nieuwe eigenaren: Jan Willem Hummel en Hiekie Hut.

GESCHIEDENIS

De geschiedenis van Bouwbedrijf Hummel gaat terug naar 1982 toen Hans Hummel het bedrijf in Waskemeer oprichtte. Vanaf 1983 was het bedrijf met kantoor en woning gevestigd aan de P.W. Janssenweg in Waskemeer. Omdat daar geen uitbreiding mogelijk was, is er in 1993 in Haulerwijk op het industrieterrein grond gekocht voor opslag van materiaal, keten, steigers en dergelijke. In 1998 is daar een werkplaats met kantoor bijgekomen. Na een aantal jaren vanuit twee locaties te hebben gewerkt, is er voor gekozen om Waskemeer te verlaten. Inmiddels is het pand op Turfsteker 9 verkocht aan Machandel en is er een nieuwe werkplaats met kantoor gebouwd aan de Turfsteker 43 te Haulerwijk.

De zaken liepen gelijk vanaf het begin al goed en in de loop van de jaren is er personeel in dienst genomen. Met ongeveer 11 medewerkers is veel werk in de omgeving uitgevoerd. Ook de vrouw van Hans, Siepie, heeft altijd bijgedragen aan het succes van het bedrijf. Waren het in het begin vooral klusjes en verbouwingen aan woningen, maar al vrij snel werden ook stallen gebouwd en verbouwd. Sinds 1985 bouwt Bouwbedrijf Hummel ook vrijstaande en twee onder één kap woningen voor particulieren. Deels volgens tekening en bestek van een architect of tekenaar, maar ook volgens het zelf ontwikkelde HummelHuis concept.

HUMMELHUIS CONCEPT

Dit concept bestaat eruit dat Bouwbedrijf Hummel een folder heeft samengesteld, waarin verschillende typen woningen vermeld staan. De prijs hiervan is inclusief de extra's die verreweg de meeste klanten toch willen hebben. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, balansventilatie, warmtepomp, vloerverwarming, kunststof kozijnen of verglaasde dakpannen. Hummel lokt dus geen klanten met een lage basisprijs, waarna er nog allemaal extra’s overheen komen. Klanten krijgen een duidelijk inzicht in de kosten inclusief een heldere technische omschrijving.

ANDERE EIGENAREN

Vanaf 1 januari 2021 gaan Hiekie Hut en Jan Willem Hummel het bedrijf voortzetten en doet Hans een stap terug. Beide werken al lang bij het bouwbedrijf en willen de ingeslagen weg voortzetten. Ook blijven ze zelf volop meewerken op de bouwplaats, waarbij gebruik wordt gemaakt van onderaannemers die volgens de planning worden ingehuurd. Dit om het werk doorlopend en zonder onderbreking in een korte periode op te leveren. Daarnaast zijn Hiekie en Jan Willem op kantoor te vinden, want aan opdrachten voor verbouw en nieuwbouw gaat achter de schermen nogal het een en ander vooraf. Hier krijgen zij hulp van Ingrid, de vrouw van Hiekie, die de taak van Siepie overneem

ENERGIENEUTRAAL

De nieuwbouw van woningen zorgt voor het grootste deel van de omzet. Maar ook voor renovatie en het vergroten van woningen kun je bij Bouwbedrijf Hummel terecht. Inmiddels heeft het bedrijf veel ervaring met de bouw van energieneutrale woningen. Met zonnepanelen, een warmtepomp en bronboring zorgt het systeem 's winters voor verwarming en 's zomers voor verkoeling. Bouwbedrijf Hummel voert uiteraard alles uit volgens de nieuwste eisen die de overheid aan een woning stelt en is lid van BouwGarant. Dat betekent dat het bedrijf regelmatig wordt beoordeeld op vakkennis, het hanteren van de juiste contracten, de vereiste verzekeringen en of het financieel goed gaat met het bedrijf. Veel hypotheekverstrekkers eisen een BouwGarant verzekering, om alle risico's tijdens de bouw zoveel mogelijk uit te sluiten, en dan met name de financiële risico's. De vooruitzichten in de bouw zijn voor de komende jaren goed te noemen. Hiekie en Jan Willem kijken vol vertrouwen naar de toekomst.

Meer informatie is te vinden op: www.bouwbedrijfhummel.nl

Op de foto Jan Willem Hummel (links) en Hiekie Hut, zij zetten per 1 januari Bouwbedrijf Hummel voort. Kleine foto: Hans Hummel neemt afscheid van zijn bouwbedrijf. (Foto's: Sjoerd Weiland)

   Terug naar overzicht