Haulerwijk

Ondernemend Haulerwijk 32: Transport- en Handelsonderneming E. Mulder

Ondernemend Haulerwijk 32: Transport- en Handelsonderneming E. Mulder

Elke maand wordt een lid van Ondernemersvereniging Haulerwijk in de spotlights gezet. Deze keer zijn we op bezoek bij Eite en Froukje Mulder van Transport- en Handelsonderneming E. Mulder.

De naam van dit bedrijf zegt veel mensen misschien niet zoveel, maar de felgekleurde blauw-gele vrachtwagens des te meer. Eite Mulder is met zijn 74 jaar misschien wel één van de oudste ondernemers in de gemeente, maar zeker niet de minst actieve. Hij runt al 46 jaar zijn eigen bedrijf. Eerst vanuit Zevenhuizen, maar nu ook helemaal achteraan op het industrieterrein aan de Turfsteker 51 in Haulerwijk.

CHAUFFEUR

'Pensioen? Wat is dat? Ik moet niet stil gaan zitten. Dat is niet goed voor mij. Ik heb van mijn werk mijn hobby gemaakt’, zegt Eite in de kantine van het kantoor aan de Turfsteker. Eite werd na zijn LTS opleiding chauffeur bij een bedrijf in Zevenhuizen. Zijn baas reed voornamelijk voor de houttransport, maar wilde er mee stoppen en daarom besloot Eite om in 1975 met één vrachtauto het bedrijf over te nemen en voor zichzelf te beginnen. Dat liep uitstekend, tot in 1978 een vrachtauto frontaal op de zijne knalde en hij 13 maanden moest revalideren. Toen werd alles ineens anders. Via zijn boekhouder kwam hij in contact met een andere ondernemer die zonder papieren zat. Ze besloten samen te gaan en via dit contact kwam hij in de wegenbouw terecht. Tot op de dag van vandaag.

WEGENBOUW

'We rijden nu al vier jaar voor de Ring Groningen, hebben vijf auto's en we rijden voornamelijk zand, asfalt en grind.' Zelf rijdt Eite niet meer: 'Ik vind het te zwaar. Sinds het ongeluk heb ik altijd last van mijn knieën en voor de wegenbouw rijden is zwaar. Je moet vaak laden en lossen op onverharde grond. Dan moet je de kop erbij hebben en weten wat je doet. Als je even niet oplet lig je om.' Froukje (70) doet alle planning en administratie, terwijl Eite zich voornamelijk bezighoudt met de handelstak.

GENERATOREN

De handelsonderneming van Eite bestaat ook al 40 jaar: 'Ik koop vooral spullen van de Dienst Domeinen, het verkoopkantoor van de roerende eigendommen van de Nederlandse staat. Het is heel breed wat ik daar allemaal koop en varieert van vrachtwagens, heftrucks, legerkisten, tentdoek, vrachtwagen- en 4x4 banden tot banden of generatoren.' Eite is ongelofelijk technisch en doet al het onderhoud van de vrachtwagens en van de generatoren zelf: 'De generatoren verhuur ik voor bijvoorbeeld festivals, maar ook wel voor bedrijven die het als noodstroom gebruiken. Andere spullen verkoop ik weer via www.domeinenhandel.eu. Bij de genaratoren die op locatie staan, ga ik regelmatig langs om brandstof bij te vullen of onderhoud te plegen. Ik heb onlangs een aantal generatoren uit Duitsland gekocht. Die hadden altijd binnen gestaan. Toen ik ze binnen kreeg, bleken ze niet meer te werken. Ze zaten helemaal vol met schoon water. Waarschijnlijk gesabotteerd, hoewel je dat nooit zeker weet. Ik heb ze helemaal uit elkaar gehaald, de lagers vervangen en nu werken ze weer. Klaar voor de verkoop of verhuur.'

OPVOLGER

Een echte opvolger hebben Eite en Froukje niet. 'Ik zou het wel wat rustiger aan willen doen', zegt Froukje, 'maar Eite niet. Als we al wat minder willen, dan stoten we de vrachtwagens af. Onze zoon heeft een eigen vrachtwagen en redt zich daar prima mee. Maar het hele bedrijf overnemen? Dat zit er denk ik niet in. Dus voorlopig gaan we nog lekker zo door!'

Meer informatie is te vinden op: www.emuldertransport.nl

Op de foto Froukje (l) en Eite Mulder in de loods aan de Turfsteker. (Foto: Sjoerd Weiland)

   Terug naar overzicht