Haulerwijk

Stellingenpad

Stellingenpad

Het Stellingenpad wordt begin april 2022 geopend. Het bijna 250 kilometer lange pad wordt een officiƫle landelijke wandelroute met als thema de Stellingwerven.

De geschiedenis, het landschap, de taal en de cultuur van de Stellingwerven staan centraal in de wandelgids, die net als het Pieterpad door het NIVON wordt uitgegeven in samenwerking met stichting Vrijstaat de Stellingen. Grofweg gaat de route van Appelscha door de Kale Duinen naar Vledder, dan  over het Holtingerveld richting Steenwijk, langs de Wieden over Vollenhove en Giethoorn naar de Linde, dan langs Wolvega richting De Hoeve en Oldeberkoop, daar gaat het langs de Tjonger ofwel over Donkerbroek naar Allardsoog, ofwel over Oosterwolde naar Haulerwijk, waar de paden weer samenkomen om richting het riviertje de Slokkert, via het Fochterloërveen weer terug te keren naar Appelscha.

DERTIEN ETAPPES

Het zijn 13 etappes tussen de 12 en 25 kilometer. De meeste etappes kunnen ook in tweeën gesplitst worden. Via de knooppunten is de route eenvoudig te volgen. Op twee plekken in Drenthe zijn de knooppunten nog niet klaar. Tot die tijd komt er een gedetailleerde beschrijving van dat deel van de route. Spelelementen bij wandeltochten zijn tegenwoordig heel populair. Het is de bedoeling dat elke etappe een spelelement krijgt. Ondernemers, dorpen, verenigingen, scholen, grondeigenaren, instanties of particulieren kunnen een etappe of een deel van een etappe adopteren, van een spel voorzien en hun naam eraan verbinden. Dat kan samen met de spellencommissie van de stichting worden uitgewerkt. Er zijn al vele ideeën voor verzameld. Zo kan iedereen de aandacht van de wandelaar vestigen op iets wat in de buurt van het pad is. Naast de wandelgids zal het NIVON ook een website verzorgen waar behalve de informatie over het Stellingenpad, ook de spelelementen zullen worden opgenomen.

Wilt u een (deel van een) etappe adopteren voor een spel? Neem dan contact op met vrijstaatdestellingen@gmail.com. Het pad is tot stand gekomen dankzij de Provincie Fryslân, gemeente Ooststellingwerf, de Rabobank en het Recreatieschap Drenthe.

Wilt u deze wandelroute lopen? Dan kunt u onderstaande gpx downloaden!

 

OPLOSSING STELLINGENPAD IN HAULERWIJK

In het gedeelte van het Stellingenpad bij Haulerwijk kunt u 4 paaltjes vinden met daarop een QR-code. Als u dit scant, dan krijgt u informatie over enkele belangrijke of bijzondere dingen van dit dorp. Het antwoord dat u in de gekleurde vakjes kon invullen is "De Snikke". 


Lees meer

   Terug naar overzicht